Friday 30 March 2007

”Lisää ristivetoa mediakritiikkiin”


– Mediatutkimus ja -kritiikki pyörii nykyään vähän liian pienissä ympyröissä. Kohteetkin valitaan yleensä todella rajatusti, sanoi päätoimittaja Kari Kivelä puheenvuoronsa jälkeen seminaarin kahvitauolla.

Kivelä toivoisi enemmän median suurempiin kokonaisuuksiin keskittyvää tutkimusta. Hänen mielestään nykyään nostetaan liian herkästi esiin vain yksi aihe ja sen käsittely joissakin uutisvälineissä.

Lööppitutkimuksen esittämää väkivaltaistumista Kivelä ei allekirjoita. Hänen mielestään tutkijoilla on ollut ennakkoasenne tulosten tulkitsemiseen.

Tutkimuksessa mainitusta perheiden ja lapsien yleistymisestä lööpeissä Kivelä on samaa mieltä, mutta hänen mukaansa se johtuu yhteiskunnan korostuneesta perhekeskeisyydestä eikä lehtien tietoisesta valinnasta.

Kivelä ei myöskään pelkää, että lukijat päätyisivät tutkijoiden kanssa samanlaisiin tulkintoihin lehtiä lukiessaan.

– Meille tulee jatkuvasti paljon palautetta lukijoilta, eikä mistään ole nähtävissä, että väkivallan määrä tai uhrien esiin tuominen olisivat aiheuttaneet tyytymättömyyttä. Yksittäistapauksia tiettyjen juttujen kanssa tietysti on, Kivelä myöntää.

Petteri Hiltunen

No comments: