Friday 30 March 2007

Yritykset kyttäävät toimittajia


– Yrityksien ote viestinnästä on kiristynyt viime vuosina, totesi Helsingin Sanomien taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen. Hän avasi Journalismikritiikkiseminaarin Toimittajat tarkkailuun -teemaosuuden.

Pietiläinen on tehnyt haastattelututkimuksen aiheesta uuteen Journalismikritiikin vuosikirjaan. Hän haastatteli 38:aa toimittajaa ja 31:tä viestintäjohtajaa.

Useimmissa yritysjohdon haastattelussa oli viestintäjohtaja mukana. 64 prosenttia toimittajista oli sitä mieltä, että tästä oli haittaa. Lähes kaikki viestintäjohtajat taas näkivät läsnäolon positiivisena.

Toimittajista 23 prosenttia totesi, että viestintähenkilön läsnäolo oli ehtona haastattelulle. Vain 10 prosenttia viestintähenkilöistä oli samaa mieltä.

Yrityksiä koskevia uutisia haluttiin myös tarkastaa innokkaasti. Yritykset halusivat useimmin lukea ennakkoon koko jutun eikä vain sitaatteja. Toimittajista 13 prosenttia näki, että ennakkotarkastus oli ehto jutun julkaisulle.

– Yritysten valvonnan lisääntyminen ei ole yleisön tiedossa, Pietiläinen lisäsi. Tämä näkyi myös toimituksissa. Vain harvoissa toimituksissa annettiin ohjeita, miten toimia haastattelussa viestintäjohtajan ollessa paikalla.

Joonas Kuikka

No comments: