Friday 30 March 2007

Ylen Palmolahti heitti pallon yliopistolle


– Sen sijaan, että yliopistoissa pohdittaisiin journalismin vikoja, voitaisiin keskittyä siihen, miten tehdään journalismia paremmin ja oikeammin suhteessa siihen, mitä tapahtuu, Ylen toimittaja Harri Palmolahti ehdotti puheenvuorossaan Journalismikritiikin seminaarissa.

Journalismikritiikkiä vaivaa Palmolahden mukaan perusnegatiivinen viritys. Jäykistyminen tiettyyn asemaan näkyy siinä, miten journalismikritiikkiä toteutetaan.

Heikki Luostarisen avauspuheenvuorossa esittämä ehdotus journalismikritiikin ongelmiin oli keskittyminen hyvään journalismiin. Ehdotus sai Palmolahdelta tuomion.

– Ristiriidattomuus ei kiinnosta ketään.

Itse toimitukset ovat Palmolahden mukaan äärimmäisen huonoja keskustelemaan.

– Totuuden olemassaolosta keskusteleminen on toimittajille yhtä mahdotonta kuin Jumalan kyseenalaistaminen kirkolle, hän laukoi.

– Tietty vahingonilo oikein tihkuu toimittajista. Kritiikkiä tehdään asenteella ”meillä on totuus” ja ”fiksuus on täällä studiossa”, Palmolahti kritisoi.

Jo aiemminkin journalismikritiikin kentällä on pyöritelty ideaa hyvän journalismikritiikin nostamisesta huonon rinnalla. Se tarkoittaisi oman työn asettamista kritiikin kohteeksi.

– Toimittajista ei tähän ole, mutta ratkaisu voisi löytyä yliopistoista, Palmolahti uskoo.

Mari Lukkari

No comments: