Friday 30 March 2007

”Tarkoitus on olla vain avuksi”


– En haluaisi käyttää sanaa kontrolli puhuttaessa yritysviestijöiden ja konsulttien käytöstä, kommentoi ProComin toiminnanjohtaja Maija Harsu Pietiläisen puheenvuoroa.

Harsun mukaan toimittajien ja tiedottajien yhteinen tavoite on saada aikaan hyvä juttu. Tiedottajan tehtävä on huolehtia siitä, että siinä on faktat ja yrityksen näkökulma kohdallaan.

– Tarkoitus on olla vain avuksi, sanoi Harsu. Kaksi ihmistä pystyy antamaan tietoa paremmin kuin vain yksi.

Kitka toimittajien ja tiedottajien välillä johtuu Harsun mielestä koulutuksesta. Kun toimittaja oppii olemaan kriittinen ja ottamaan aiheeseensa monta näkökulmaa, opetetaan tiedottaja kirjoittamaan faktoja.

Harsun mielestä syy konsulttien ja yritysviestijöiden käyttöön on kansainvälistyminen ja globalisaatio.

– Yrityksen viestinnästä on tullut osa kilpailukykyä, sanoi Harsu. Ulkoinen kuva tuo yritykselle kassavirtaa ja asiakkaita.

Harsun mukaan viestintäkonsulttien käyttö esimerkiksi haastattelutilanteissa on saanut alkunsa sijoittajaviestinnästä ja levinnyt sieltä vähitellen koskemaan myös muuta yritysviestintää.

Aino Likitalo

1 comment:

Anonymous said...

Journalistinen päätösvalta ja journalistinen riippumattomuus tarkoittavat sitä, että toimitus ideoi jutun ja päättää siitä kuinka se toteutetaan. Jos toimitus päättää, että se haastattelee henkilöä X, niin se ei silloin halua paikalle sekä X:ää että Y:tä - yllättäen. Viestintähenkilö auttaa parhaiten kunnioittamalla toimituksen päätösvaltaa ja journalistin riippumattomuutta.