Friday 30 March 2007

Suomen lintuinfluenssauutisointi maltillista


– Lintuinfluenssa tulee todennäköisesti Suomeen tänä keväänä. Ihanaa olla väärässä, jos niin ei käy, totesi Jaana Husu-Kallio Journalismikritiikin vuosikirjan julkistamistilaisuudessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Husu-Kallio analysoi vuosikirjassa lintuinfluenssaa koskenutta uutisointia Suomessa. Hänen tarkastelunsa painottui etenkin viime kevään kohuun. Tuolloin Euroopan komissiossa terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosastolla työskennellyt Husu-Kallio oli työnsä puolesta hyvin perillä koko maanosan lintuinfluenssatilanteesta. Hän seurasi aktiivisesti sekä Suomen että muiden Euroopan maiden uutisointia aiheesta.

– Suomessa otsikot olivat raflaavia, mutta teksti asiallista muihin Euroopan maihin verrattuna, Husu-Kallio summasi.

Hän painotti sitä, ettei lintuinfluenssauutisissa voitu antaa varmoja vastauksia. Siksi uutisointiin vaikuttivat usein aiemmat epidemiat kuten hullunlehmäntauti. Lisäksi lintuinfluenssalla tehtiin jatkuvasti myös politiikkaa.

– Lintuinfluenssa uutisoitiin ennen kaikkea idästä tulevana uhkana. Vähemmän huomiota kiinnitettiin itse uhkaan valmistautumiseen, Husu-Kallio sanoi.

Kaisa Eerola

No comments: