Friday 30 March 2007

”Ennakkoluulot ovat journalismin esteenä”


Marjut Helminen ruoti Journalismikritiikkiseminaarissa pitämässään kommenttipuheenvuorossa suomalaisen journalismikritiikin perustoja.

Pelastakaa Lapset ry:n tiedotuspäällikkönä työskentelevän Helmisen mielestä journalismikritiikin lähtökohtana on vain se, mikä ylittää uutiskynnyksen, eikä se, mikä jää uutisoinnin ulkopuolelle.

Esimerkiksi väkivaltauutisoinnissa ei Helmisen mukaan kerrota, oliko paikalla lapsia, mikäli lapsi ei sattunut kuolemaan tapauksen yhteydessä.

– Ne joiden henki, kasvu tai kehitys on vaarassa, eivät ole uutisaihe, Helminen kärjistää.

Jos Journalismikritiikin vuosikirja olisi henkilö, olisi hän Helmisen mukaan kuiva ja huumorintajuton 45-vuotias mies, akateeminen ja silti sivistymätön. Helminen kysyi, pitäisikö näin olla. Laaja yleissivistys, ymmärrys maailmasta, empatia ja avarakatseinen suhtautuminen kulttuureihin ovat hänen mukaansa hyvän journalistin perusedellytykset.

Helminen totesi, että journalismikritiikillä on toki mahdollisuus antaa ajan kuluessa eväitä journalistien koulutukseen. Hän peräänkuuluttaa suurta muutosta journalististen käytäntöjen taustalla vaikuttavaan tiedostamattomaan kulttuuriin.

– Toisintekijöitä on, mutta he ovat harvassa.

Mikko Pelttari

No comments: